Sveučilište u Zagrebu

Kineziološki fakultet

Korisni linkovi

 

 


Obavijesti
Mjesec hrvatskoga jezika 21. 2. - 17. 3.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokreće ove godine posebnu manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika. Hrvatski jezik je 1. srpnja prošle godine postao službeni jezik Europske unije. Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet je kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka, na dan objave 'Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika' iz 1967. godine. Ovom manifestacijom želi se istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i jezičnom poviješću. Institut će u tjednu od 10. do 14. ožujka otvoriti svoja vrata svim posjetiteljima kako bi se pobliže upoznali s djelatnošću i znanstvenim dostignućima znanstvenika, a 17. ožujka javnosti će biti predstavljen novi znanstveno-popularni časopis 'Hrvatski jezik' u izdanju Instituta. Riječ je o časopisu koji promiče kulturu hrvatske pisane i govorene riječi na način pristupačan široj publici.

Hrvatska bibliografija radova o...

Robert Fritz objavio je Hrvatsku bibliografiju radova o košarci objavljenih do 2020. Bibliografija je u otvorenom pristupu i možete ju pregledati ovdje

Menadžment sportskoga turizma i...

Obavještavamo Vas da je u izdanju Narodnih novina izašla knjiga Menadžment sportskoga turizma i njegovih srodnih oblika, autora dr. sc. Mate Bartolucija, dr. sc. Sanele Škorić, dr. sc. Mirne Andrijašević i suradnika.

 

 

 

 

Dragi korisnici,

ovim Vas putem obavještavamo o pokretanju virtualne izložbe Ni stare ni rijetke, ali ipak vrijedne nastale kao dopuna članka Briški Gudelj, M., Barković, I., & Čolakovac, I. (2021). Ni stare ni rijetke, ali ipak vrijedne: skrivene knjige u knjižnici Kineziološkog fakulteta. Vjesnik Bibliotekara Hrvatske, 63(1-2), 425-442. doi:10.30754/vbh.63.1-2.829.

Cilj virtualne izložbe je na jednome mjestu predstaviti neke od najstarijih knjiga koje Knjižnica Kineziološkog fakulteta u Zagrebu posjeduje, te upoznati studente s izvornom građom prilikom pisanja radova o povijesti sporta.

Izložba je dostupna na slijedećoj poveznici: https://kifunizghrkifknjiznica.wordpress.com/

Uživajte,

Vaši knjižničari

Dabar - implementacija središnjeg...

Dabar, nacionalna infrastruktura za repozitorije i arhive ima uspostavljeno više od 140 repozitorija na mrežnim domenama ustanova. Uglavnom se radi o institucijskim repozitorijima u koje ustanove pohranjuju produkciju svojih djelatnika i studenata, međutim postoje i tzv. zbirni repozitoriji poput Nacionalnog repozitorija završnih radova (ZIR) Nacionalnog repozitorija disertacija i znanstvenih magistarskih radova (DR) te repozitoriji četiri sveučilišta (Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Splitu) koji prikazuju sadržaje institucijskih repozitorija svojih sastavnica.

Implementacijom središnjeg pretraživanja i pregledavanja sadržaja svih repozitorija korisnici na jednom mjestu mogu pretraživati sve digitalne objekte pohranjene u bilo kojem od repozitorija u Dabru te preuzeti datoteke objekta iz izvornog repozitorija. Time se povećava vidljivost sadržaja repozitorija i korisnicima olakšava uvid u produkciju ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja. 

Repozitorij Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pretražite ovdje

Riješite kviz ovdje.

Možete pogledati točne odgovore nakon što riješite kviz.

Online izvori

Dragi korisnici,

koristite naš online katalog, pretražujte baze, repozitorije i ostale e-izvore koje Vam nudimo na našoj mrežnoj stranici. Podsjećamo da na stranici Knjižnice u odjeljku Korisne informacije imate naveden niz online besplatnih sadržaja.

S ciljem olakšavanja znanstvenog rada i izvođenja nastave u trenutnoj situaciji, upućujemo Vas i na sljedeće izvore:   

E-anatomy.org (Atlas ljudske anatomije)

Human Body Maps (Program koji omogućuje pristup visokokvalitetnim interaktivnim medicinskim prikazima)

Open Stax – Anatomy and Physiology (Udžbenik iz ljudske anatomije i fiziologije)

LibreText (Udžbenici iz anatomije i fiziologije)

Merlot (Besplatni tečajevi, materijali za učenje i vježbanje u otvorenom pristupu)

ExRx (Exercise Prescription on the Next) (Web stranica obrađuje različite teme primjerice instrukcije i informacije o vježbama, trening s utezima, kondicijska priprema, fiziologija sporta i vježbanja, bodybuilding, tjelovježba i sport)

Virtual Sports Injury Clinic (Sadrži  preko 100 specifičnih ozljeda i stanja)

Na sljedećoj poveznici https://www.gfmer.ch/Medical_journals/Sport_sciences.htm možete pristupiti časopisima u otvorenom pristupu.

Dragi korisnici, 

i dalje nam možete slati upite isključivo na mail knjiznica@kif.hr. 

Pitajte, rado ćemo Vam pomoći oko upita i zamolbi te oko pronalaska određenih digitalnih sadržaja.

Koristite Vaše AAI@EduHR adrese za pristup bazama podataka: http://baze.nsk.hr/

 

Vaši knjižničari